Stabilizacja gruntu/kruszywa to proces technologiczny polegający na rozdrobnieniu istniejącego gruntu i dokładnym wymieszaniu go, przy optymalnej wilgotności ze spoiwem hydraulicznym w celu osiągnięcia wymaganych parametrów wytrzymałościowych.
Technologia stabilizacji umożliwia wykonanie:
- ulepszonego podłoża gruntowego,
- podbudowy pomocniczej (dolnej warstwy podbudowy, o mniejszej nośności)
- podbudowy zasadniczej (górnej warstwy podbudowy, o większej nośności)
WYKONUJEMY:
- stabilizację cementem
- stabilizację wapnem
- stabilizację spoiwami (Stabigrunt. Lipidur, Tefra)
- stabilizację popiołami
STABILIZACJA NA MIEJSCU (IN SITU)
Proces stabilizacji na miejscu polega na:
- przygotowaniu podłoża gruntowego (wyrównaniu do rzędnych wysokościowych oraz spulchnieniu),
- rozłożeniu spoiwa,
- wymieszaniu, przy pomocy recyklera WR 2000, gruntu ze spoiwem wraz z dozowaniem wody w celu osiągnięcia jednorodnej mieszanki,
- wstępnemu zagęszczeniu warstwy przy pomocy walca z wibracją,
- wyrównaniu powierzchni podłoża do wymaganych rzędnych i spadków przy pomocy równiarki
- ostatecznemu zagęszczeniu warstwy przy użyciu walcy stalowych i ogumionych,
- pielęgnacja stabilizacji w okresie dojrzewania np. przez zraszanie wodą.
Podstawową zaletą stabilizacji na miejscu jest uzyskanie pożądanych parametrów takich jak: nośność, wytrzymałość czy mrozoodporność, bez konieczności wykonywania wymiany gruntów, co pozwala na znaczne zmniejszenie kosztów transportu oraz przynoszeniu dużych oszczędności dla projektów.
STABILIZACJA W WYTWÓRNI STACJONARNEJ (IN PLACE)
Fazy wykonania stabilizacji w wytwórni stacjonarnej:
- rozłożenie węzła produkcyjnego na placu składowym materiałów,
- dozowanie i mieszanie poszczególnych składników (kruszywo, cement, woda) według zaprojektowanej recepty laboratoryjnej. Dozowanie odbywa się automatycznie wg recepty poprzez zaprogramowanie procesów sterujących w urządzeniu WIRTGEN KMA,
- załadunek i transport wytworzonej mieszanki w miejsce wbudowania,
- wbudowanie dostarczonej mieszanki przy użyciu równiarki lub rozkładarki oraz wyprofilowanie powierzchni warstwy do wymaganych rzędnych i spadków,
- zagęszczenie rozłożonej i wyprofilowanej mieszanki przy użyciu walcy stalowo-gumowych z wibracją oraz ogumionych,
- pielęgnacja i utrzymanie wykonanej warstwy w stanie wilgotności optymalnej poprzez polewanie wodą.
Zalety stabilizacji w mieszarce stacjonarnej KMA:
- dokładne i jednorodne wymieszanie wszystkich składników mieszanki,
- duża wydajność robót (220 ton/h – KMA 220),
- relatywnie/stosunkowo duża nośność i wytrzymałość mieszanki.